INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti

- Jumlah penduduk di Desa Aman mengikut profil yang sedia ada pada tahun 2015, seramai 1845 orang, terdiri daripada 45 orang kaum melayu, 1150 kaum China dan 330 orang kaum India dan seramai 300 orang penduduk dari kaum lain-lain.

Rekreasi Dan Pelancongan

Pusat Tumpuan Pelancong

Taman Metropolitan Kepong
Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia
Taman Tasik Manjalara
Taman Botani Kepong
Kemudahan Awam
Kepong Sentral KTM
Klinik Kesihatan Taman Ehsan
Balai Polis Desa Jaya
Masjid Al-Faizin
Pendidikan
Kolej Metro Prima
SK Desa Aman Puri
SMK Kepong Baru
SMK Agama Kuala Lumpur
Kisah Kejayaan
Nama : Norwati Bt Samhimin
Alamat : Taman Usaha Jaya
No. Telefon : 013-5155933
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2018

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Puan Norwati Samhimin berumur 40 Tahun berasal daripada Kuala Lumpur, Kini menetap di Desa Aman Puri, Kepong. Sudah berkahwin dan mempunyai dua orang cahaya mata. Sebelum terlibat dalam kelas keushawanan yang dianjurkan oleh pihak Pusat Internet, beliau tidak terdedah dengan penggunaan internet dan penggunaan-penggunaan komputer yang sedia ada. Beliau hanya menggunakan medium whatsapp sahaja untuk mempromosikan bag handmade beliau.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Melalui kelas Keusahawanan yang diadakan di Pusat Internet, beliau dapat pendedahan tentang penggunaan internet dengan cara yang betul, di samping dapat mengenalpasti cara meniaga secara online di facebook dan facebook pages. Disamping itu beliau juga turut terlibat dalam kelas-kelas keusahawanan yang dianjurkan oleh Pusat Internet Desa 1.
Nama : Muhammad Syazwan Asyraff bin Saipul Yazam
Alamat : Desa Satu Aman Puri, Kepong
Umur : 12 tahun
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2018

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Kisah kejayaan kali ini adalah kisah adik Muhammad Syazwan Asyraff bin Saipul Yazam. Adik Syazwan kini berumur 12 tahun dan bersekolah di Sekolah Rendah Desa Amanpuri Kepong. Sedikit mengenai latarbelakang keluarga beliau, beliau merupakan anak sulung dari 2 orang adik beradik. Beliau kini menetap bersama keluarga beliau di Pangsapuri Desa 1 Amanpuri. Beliau merupakan seorang pelajar yang sangat rajin dan gigih berusaha. Sepanjang mengikuti kelas IT yang dianjurkan, beliau sangat aktif dan sentiasa memberikan maklumbalas yang positif terhadapt setiap aktiviti yang dianjurkan. Syazwan telah mendapat pendedahan awal mengenai penggunaan internet di sekolah. Beliau telah diberikan pendedahan tentang penggunaan Vle frog dan asas mengenai ICT.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Selepas mengikuti kelas yang dianjurkan oleh penyelia PI1M Desa 1, kami telah mendapat maklumbalas yang positif dari adik Syazwan. Berikut merupakan maklumbalas daripada beliau:
Walaupun di sekolah saya belajar menggunakan komputer, namun saya tidak didedahkan dengan penggunaan Microsoft office word, excel dan power point. Namun apabila saya mengikuti kelas ICT yang dijalankan, saya seronok apabila saya boleh menggunakan dengan baik setiap Microsoft office tersebut.

Keusahawanan
Nama : Nooraida Binti Abdul Jalil
Alamat : Pangsapuri Desa Amanpuri
No. Telefon : 019-2631262
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2018

Puan Norwati Samhimin berumur 48 Tahun.Beliau menetap di Desa Aman Puri, Kepong. Sudah berkahwin dan mempunyai 4 orang cahaya mata. Beliau hanya berniaga secara offline, dan online di facebook sahaja.
Melalui kelas Keusahawanan yang diadakan di Pusat Internet, beliau dapat pendedahan tentang penggunaan internet dengan cara yang betul, di samping dapat mengenalpasti cara meniaga secara online di facebook pages. Disamping itu beliau juga turut terlibat dalam kelas-kelas keusahawanan yang dianjurkan oleh Pusat Internet Desa 1.